piątek, 10 maja 2013

Dariusz i orzeszki........ xD

Cześć kochani!!!! Zbliżają się wakacje! Jeszcze dwa miesiące i będę miała dla Was więcej czasu! :) Kończę w tym roku studia - w każdym razie będę próbować O.o Ile z Was zdawało w tym roku maturę? Lub miało egzamin gimnazjalny? Lub tak samo, kończy studia? Wszystkiego najlepszego dla was! ;)

Pamiętacie Dariusza z Trudnych Spraw? Znalazłam ciekawy reportaż z Piotrem Florczakiem z 2011 roku, jak zareagował na swoją sławę w internecie po opublikowaniu tego odcinka :)



A teraz coś z innej beczki. W przerwach na rysowanie powinniście nabrać energii, zarówna ciała jak i umysłu :) Przepis na domowe masło orzechowe!!!

Masło orzechowe kupione w sklepie jest droższe, ale przede wszystkim z wieloma paskustwami w składzie!!!!! A domowym sposobem, nie dość, że jest pożywne, zdrowe i bezpieczne, to jeszcze działa dobrze na linie :) 1-2 kromek raz na jakiś czas nie wyrządzi szkody, ale dostarczy wartości odżywczych. A dla łasuchów: lepiej się tym opychać, niż śmieciami ze sklepu!


500 gram uprażonych orzechów ziemnych (bez soli)

Należy je zmielić, dodać trochę wody, aby powstała pasta i gotowe! :) Dla smakoszy są modyfikacje. Dodatki, jakie można dodać:


CRUNCHY - z chrupiącymi kawałkami orzeszków. Należy po minucie mielenia wyjąć 1/3 orzechów z miksera. Resztę zmielić na miałko, a następnie połączyć je razem.

SEZAMOWE - do miksera dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego lub uprażonego sezamu.

KOKOSOWE - orzechy mielimy wraz z wiórkami kokosowymi

CZEKOLADOWE - dodajemy łyżkę kakao i odrobinę cukru

CHOCOLATE CHIPS - po zmieleniu orzechów mieszamy je z posiekaną czekoladą

AMARETTO - orzechy mielimy z garścią migdałów bez skórki i odrobiną likieru amaretto

MIODOWE - można je zrobić z orzechów uprażnych w miodzie lub dodać 2 łyżki miodu do miksera

KARMELOWE - do masła dodajemy dwie czubate łyzki masy kajmakowej






Źródło przepisu i zdjęć: >>TUTAJ<<





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz