Pamiętacie Dariusza z Trudnych Spraw? Znalazłam ciekawy reportaż z Piotrem Florczakiem z 2011 roku, jak zareagował na swoją sławę w internecie po opublikowaniu tego odcinka :)
A teraz coś z innej beczki. W przerwach na rysowanie powinniście nabrać energii, zarówna ciała jak i umysłu :) Przepis na domowe masło orzechowe!!!
Masło orzechowe kupione w sklepie jest droższe, ale przede wszystkim z wieloma paskustwami w składzie!!!!! A domowym sposobem, nie dość, że jest pożywne, zdrowe i bezpieczne, to jeszcze działa dobrze na linie :) 1-2 kromek raz na jakiś czas nie wyrządzi szkody, ale dostarczy wartości odżywczych. A dla łasuchów: lepiej się tym opychać, niż śmieciami ze sklepu!
500 gram uprażonych orzechów ziemnych (bez soli)
Należy je zmielić, dodać trochę wody, aby powstała pasta i gotowe! :) Dla smakoszy są modyfikacje. Dodatki, jakie można dodać:
CRUNCHY
- z chrupiącymi kawałkami orzeszków. Należy po minucie mielenia wyjąć
1/3 orzechów z miksera. Resztę zmielić na miałko, a następnie połączyć
je razem.
SEZAMOWE - do miksera dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego lub uprażonego sezamu.
KOKOSOWE - orzechy mielimy wraz z wiórkami kokosowymi
CZEKOLADOWE - dodajemy łyżkę kakao i odrobinę cukru
CHOCOLATE CHIPS - po zmieleniu orzechów mieszamy je z posiekaną czekoladą
AMARETTO - orzechy mielimy z garścią migdałów bez skórki i odrobiną likieru amaretto
MIODOWE - można je zrobić z orzechów uprażnych w miodzie lub dodać 2 łyżki miodu do miksera
KARMELOWE - do masła dodajemy dwie czubate łyzki masy kajmakowej
Źródło przepisu i zdjęć: >>TUTAJ<<
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz